divendres, 30 de setembre del 2022

La Fractura Elèctrica

L’actual sistema regulatori europeu comporta una fractura dels preus dels diferents sistemes elèctrics nacionals.

Tenim per una banda el sistema marginalista de fixació dels preus del mercat únic que és una quimera inabastable degut a la disparitat dels preus tècnics de generació elèctrica de les diferents tecnologies disponibles. El sistema marginalista només pot funcionar correctament si es dona homogeneïtat del producte, i no és el cas de la generació elèctrica actual. Actualment suposa un 70 % del total de les transaccions de l’energia elèctrica del mercat ibèric.



S’ha hagut d’arribar a preus aberrants, superiors a 1.000 € el Mwh a la majoria de mercats europeus, perquè la Comissió Europea es decideixi a fer quelcom sobre la determinació dels preus del mercat únic. Esperem que sigui assenyat. La resta són contractes bilaterals o similars, el seu preu es determina tenint com a referència el preu marginalista.


Per altre banda la CE ha legislat la posta en marxa de l’autoconsum i de les comunitats energètiques per generar i comercialitzar electricitat a un cost independent de l’anterior cost centralitzat. Aquest cost està directament relacionat al cost tècnic de producció  i per tant molt més assequible als usuaris i consumidors. En aquest cas però no tots els membres de la Unió Europea han fet la mateixa transposició de la Directiva Europea. En particular la legislació espanyola al respecte és molt més restrictiva que la de la majoria de països europeus.


Darrerament hem passat de la crisi energètica al caos energètic sense que s’albirin mesures contundents i coherents per arranjar la situació. Em refereixo a mesures de profunditat més enllà de les mesures merament conjunturals que ha establert l’estat espanyol.


Es evident que des de fa temps els ciutadans tenim opcions reals per contribuir a solucionar la crisi energètica. Només és qüestió de que ens ho deixin fer.


En la mesura que l’energia neta distribuïda guanyi pes, menys pressió hi haurà sobre els sistemes centralitzats i més fàcil serà que aquests fixin preus més racionals al disminuir la dependència de les tecnologies de generació més cares.


Si les autoritats nacionals i comunitàries  no  volen, o no poden  arreglar-ho que no ho facin, però al menys que ens ho deixin arreglar als ciutadans. Que si sabem i podrem.


Francesc Bonvehí

ARTICLES MÉS LLEGITS